Hotel Santorini – Nikos Adrianopoulos

Hotel Santorini

Kanelli Showroom
May 18, 2018
Bioclimatic Residence
May 17, 2018

Hotel Santorini

Architectural Design, Layout, Landscape, Interiors, Lighting Design

Η μελέτη αφορά στο γενικό σχεδιασμό – masterplan , στη μελέτη των κτιριακών εγκαταστάσεων στο interior design και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με στόχο τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης τουριστικής υποδομής η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Οι μορφολογικοί κανόνες της Σαντορίνης υπαγορεύουν τα όρια του σχεδιασμού. Καθώς το οικόπεδο τοποθετείται στην ανατολική πλευρά του νησιού αλλά και λόγω περιορισμένης θέας στη θάλασσα, κρίθηκε σκόπιμο το συγκρότημα να έχει εσωστρεφή χαρακτήρα. Βασικό στοιχείο αποτέλεσε η δημιουργία ενός εσωτερικού σημείου ενδιαφέροντος, ενός κεντρικού υδάτινου στοιχείου που ενώνει τα δύο άκρα του οικοπέδου και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός ποταμού χωρίς όρια.

Τα δωμάτια έχουν εσωτερική θέα στην κεντρική πισίνα ενώ παράλληλα τοποθετούνται βίλες και σουίτες με ιδιωτική πισίνα. Το concept του σχεδιασμού επικεντρώθηκε στην αναπαράσταση μιας μικρογραφίας ενός νησιώτικου χωριού του οποίου το κέντρο αποτελεί η πλατεία του. Μικρά καλντερίμια ανάμεσα στους κτιριακούς όγκους οδηγούν στο κέντρο του ενδιαφέροντος όπου τοποθετούνται το lobby και το εστιατόριο.

Το ιδιαίτερο γεωμετρικό μοτίβο που δημιουργείται στο δάπεδο ενοποιεί όλους τους χώρους του συγκροτήματος. Τοπική θηραϊκή σκουρόχρωμη πέτρα και αδρός σοβάς σε δύο χρωματισμούς αναδεικνύουν τους κτιριακούς όγκους. Οι διάτρητες μεγάλες επιφάνειες των όψεων, αντλούν την έμπνευση τους από τους περιστεριώνες και αποτελούν μια εναλλακτική προσέγγιση της παραδοσιακής Ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Η μελέτη φωτισμού τονίζει τα ψηλά στοιχεία του χώρου, οριοθετεί το ‘river-like’ pool και αναδεικνύει τη διάτρητη επιφάνεια της πρόσοψης δημιουργώντας σενάρια κίνησης πάνω σε αυτή. Αντίστοιχα, την ημέρα, σενάρια φυσικού φωτισμού αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο.