Kanelli Showroom – Nikos Adrianopoulos

Kanelli Showroom

Villa Mykonos
May 18, 2018
Hotel Santorini
May 17, 2018

Kanelli Showroom

Concept Design, Layout, Façade and Lighting Design

Το concept στο συγκεκριμένο project είναι η απλότητα. Ο ανοιχτός χώρος με τους ψηλούς, φθαρμένους τοίχους που φτάνουν τα 6 μέτρα, αναδεικνύει τα προϊόντα σε stand διπλής όψεως, που παραπέμπει σε πινακοθήκη. Τα ξύλινα προϊόντα έχουν διάφορες υφές, βάθη και χρώματα, και γι’ αυτό το λόγο μάλιστα απαιτείται κατάλληλος φωτισμός.

Μεταλλικά διαχωριστικά και διάτρητα στοιχεία – χωρίσματα φωτός βελτιώνουν την διαφάνεια του χώρου, οργανώνοντας τον ιστό πλοήγησης. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί ανάμεσα στα εκθέματα των τριών διαφορετικών χώρων ακολουθώντας απλά το δρόμο που του υποδεικνύουν τα μεταλλικά διαχωριστικά. Ταυτόχρονα, τα stands δημιουργούν και τις θήκες από όπου με ευκολία ανανεώνονται και αντικαθίστανται τα προϊόντα.

To εντυπωσιακό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται απλά με τη χρήση λαμπτήρων από led, oι οποίοι και παρέχουν την πρωταρχική πηγή φωτός. Επιπλέον, τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία στην ξύλινη οροφή, ενώ η ένταση και η φωτεινότητά τους καθορίζονται με βάση τη λειτουργία του εκάστοτε δωματίου.

Στους τοίχους, μία λωρίδα σε σχήμα Τ κατευθύνει το φως προς τα εκθέματα αλλά και προς τους ίδιους τους τοίχους, αναδεικνύοντας την υφή τους. Η πηγή του φωτός κάθε άλλο παρά στο επίκεντρο είναι - καθώς βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τη λωρίδα και διαχέοντας το φως μόνο στη επιθυμητή επιφάνεια. Ο φωτισμός του δαπέδου καταδεικνύει τα μονοπάτια-διαδρόμους που οδηγούν από τον ένα χώρο στον άλλον. Το μαύρο διάτρητο μεταλλικό λειτουργεί ως ημιδιαφανές φίλτρο ούτως ώστε να εμποδίζει τα βλέμματα που προέρχονται από τον εξωτερικό χώρο. ενώ τα stand είναι σχεδιασμένα για να ισορροπούν το φως που εισέρχεται τις πρωινές ώρες.

Οι επιφάνειες που φωτίζονται είναι αποκλειστικά αυτές που χρειάζεται - οι χώροι εργασίας και τα εκθέματα. Το κύριο ζήτημα ήταν να δημιουργηθεί μία ισορροπημένη αλλά επιβλητική αντίθεση μεταξύ των έντονα φωτισμένων νέων εκθεμάτων και των ατμοσφαιρικά φωτισμένων φθαρμένων τοίχων και της οροφής. Ιδιαίτερη μνεία χρήζει η βιωσιμότητα του project, η χαμηλή κατανάλωση φωτός και το χαμηλό κόστος της όλης κατασκευής.